De aanslag op Ragut

De aanslag op Ragut is een non-fictieve roman over een politieagent die deze liquidatie van nabij heeft meegemaakt in één van de grootste verzetshaarden van Nederland, namelijk de Zaanstreek.

De Nijmeegse Kistemaeker is politieagent in Zaandam als op 10 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Nederland wordt bezet en valt het Nederlandse politiekorps onder de Duitse autoriteiten.

Naarmate de bezetting vordert wordt hij geconfronteerd met de februaristakingen van 1941. Ondanks het gezin Kistemaeker de armoedegrens heeft overschreden en omringende collega’s zich aansluiten bij de NSB, weigert hij te collaboreren en neemt een andere houding aan.

Zijn beroep krijgt een grimmiger karakter als het Zaanse politiekorps in 1942 de opdracht krijgt om evacuaties van joodse medeburgers te begeleiden en hun huizen te verzegelen.

Als in 1943 het Politiestandrecht wordt afgekondigd, duikt hij met een aantal collega’s onder in een school en beland vervolgens als “Toteskandidaat” op een Silbertannelijst van de SD.

Op 21 juni 1944 is hij getuige van de aanslag op kapitein Ragut en is de eerste agent ter plaatse.

Na de verzetsaanslagen op een minderjarige collaborateur en een foute onderluitenant van politie, is zijn 8-jarige zoon op 9 februari 1945 getuige van de vergelding op de laad en loskade aan de Prins Hendrikkade in Zaandam.

Na de bevrijding vindt er een zuivering plaats onder het politiepersoneel.