Over Henk Taai

Henk Taai en het schilderij De Koninklijke Stallen

Henk Taai debuteert met zijn boek “De aanslag op Ragut”.

Henk Taai is geboren op 16 maart 1972 in de Burgemeesterbuurt
in Zaandam Zuid. Zijn lagere school was de Herman Gorterschool
in Zaandam. Na een excentriek uitgaansleven belandt hij in de
jaren ’90 in de logistieke sector en gaat werken voor Koninklijke Verkade in Zaandam op de afdeling voorraadbeheer. Na de fusie met United Biscuits in 1995 wordt hij, samen met 56 andere collega’s, gedwongen ontslagen en vestigt zich in Almere. In de jaren die volgden werkte Taai in de transportsector en richt zich op talen en internationaal wegtransport. Begin 2001 belandt hij in de luchtvrachtsector en voltooit de opleiding Declarant. In de jaren die volgden, voltooit hij de Post-Hbo opleiding MCTA fase 1 en schrijft een scriptie voor fase 2. Het onderwerp: 
“Perishables, het aanboren van een nieuw marktsegment ten tijde van de kredietcrisis”

In 2012 treedt hij in dienst als Import Supervisor bij Bolloré Logistics. In 2017 treedt hij in dienst van een Japans bedrijf in Hoofddorp waar hij nu werkzaam is als Supply Chain Douane Specialist.

De Zaanse geschiedenis heeft Taai nooit los kunnen laten. Zijn liefde voor de Zaanstreek en de geschiedenis van zijn grootvader heeft hem gebracht tot het schrijven van een boek over de aanslag op Ragut. De NSB kapitein waar zijn grootvader als politieagent tijdens de 2e WO onder viel.

Zijn beweegredenen om dit boek te schrijven ontstond toen over zijn grootvader werd gezegd deel uitgemaakt te hebben van een collaborerend politiekorps.

Om het tegendeel te bewijzen, is Henk Taai medio 2010 in de archieven gedoken en heeft hij het leven van zijn grootvader weten te reconstrueren. Veel agenten, waaronder zijn grootvader, zijn tot de dag van vandaag in de nekharen aangekeken terwijl zij nimmer de kant van de Duitsers hebben gekozen.

Om zijn grootvader in eer te herstellen heeft hij het boek “De aanslag op Ragut” geschreven. Dat dit tot confrontaties zou leiden had hij nimmer gedacht.

Henk Taai is getrouwd en heeft twee kinderen.